25 Kasım 2007

Condor Planör Simulasyonu

ile Salih Tural

Herkese merhaba,

Sanırım kış aylarının fazla uçuş yapamadığımız günlerinde bizi sanal ortamda uçmaya en yaklaştıracak olan aktiviyeyi bulduk. Size sportif havacılıkla uğraşan herkesin ilgisini çekecek bir simulasyondan bahsetmek istiyorum.

Slovenyalı bir grup planörseverin geliştirdiği bu “planör simulatörünün” adı CONDOR. Ben yaklaşık 1 yıl önce bu oyunu (daha doğrusu simulasyonu) almış idim. İlk aldığım dönemde bir miktar ilgilendim ancak sonradan vakit bulamadığım ya da diğer simulasyonlarla oynadığım için Condor harddiskin derinliklerinde biryerlerde kalmış idi. Geçenlerde bu adamlar ne yapmışlar diye oyunun sitesine bir bakayım dedim (www.condorsoaring.com). Yeni bölge ve ülkeler eklenmiş, yeni planörler eklenmiş. Millet deli gibi on-line yarışma yapıyor.

acilis-sayfasi.jpg

Acro Planörü

resize-of-shot20.jpg

Peki nedir Condor? Condor bir on-line planör yarış simulasyonu. Temelde amaç insanların sanal ortamamda planörle termik, rigde soaring, wave soaring gibi yöntemleri kullanarak önceden belirlenmiş olan taskları uçmalarını sağlamak. Aynı gerçek planör veya Yamaçparaşütü yarışmalarında olduğu gibi turnpointleri, start pointleri, goal leri olan tasklar veriliyor. Herkes birer birer online oluyor. Yarış başladı window açıldı diyince tapuklayıp turnpointlere ve goal e diğerlerinden önce varmaya çalışıyorsunuz. Eğer benim gibi acemi iseniz turnpoint e varmak bile büyük bir başarı oluyor.

task.jpg

Peki uçuş modeli, uçuş fiziği, atmosfer fiziği nasıl? Şu ana kadar oynadığım diğer uçuş oyunları (Lock-on, Falcon4, Microsoft Flight SimulatorX ve adını hatırlayamadığım diğerleri) içinde uçuş fizik modeli ve atmosfer hareketleri en iyi yapılmış oyun bu idi. Tamam gerçek hayatta hiç planör kullanmadım ama termik, dinamik kaldırıcı, türbülans vs nedir iyi kötü biliyorum yp’den. Yani atmosfer gerçekten çok güzel yapılmış. Termikler, bastırıcılar, birleşen termikler, lee side rotor, wave lift, vs ne ararsan hepsi var. Kalkışta tow uçağının fazla altında kalırsan onun kanat türbülansına bile giriyorsun. Lee side a girersen -8 -10 luk sinkler bulup kendi kendine kızıyorsun. Yüksek dağların tepelerinde termiklerin birleştiği yerlerde +10’luk termik bulup keyifleniyorsun. Uçuşta kanadın gıcırtılarını duyuyorsun, lövyeyi aniden çekince kanatlar yukarı doğru kavisleniyor, fazla asılırsan kanadı kırıyorsun vs vs… Yani sözün özü atmosfer ve uçuş modeli çok iyi. Bu sadece benim fikrim de değil. Bu oyunu oynayan adamların çoğu gerçek hayatta da planör kullanan adamlar. Onların da görüşleri uçuş modelinin çok gerçekçi olduğu yönünde (forum.condorsoaring.com adresindeki forumlardan epey bilgi alabilirsiniz bu konuda).

resize-of-shot24.jpg

Peki grafikler nasıl? Her bilgisayar bu oyunu kaldırır mı? Grafikler güncel oyunlara göre geride ama bence kötü de değiller, hatta “photorealistic scenery”lerde baya güzel görünüyor ortam. Orta halli herhangi bir bilgisayarla, laptopla çok rahat oynarsınız. Grafikler konusunda fikir vermesi için benim koyduğum screenshotlara ya da oyunun kendi sitesindeki video ve ss lere bakabilirsiniz.

weather.jpg

Oyunu yapan firma başta sadece kendi ülkelerinin haritalarını oyuna eklemişti. Zama geçtikçe farklı ülkelerden insanlar kendi ülkelerinin haritalarını da eklemeye başladılar. Alpler, Yeni Zelanda, Almanya, Fransa ve hatta Colombia filan bile var. Firmanın yayınladığı “Scenery Tool Kit”i kullarak harita yapmak mümkün. NASA’nın sayfasından Türkiye’nin elevation datalarını filan indirip biz de kendi haritamızı yapar, sanal ortamda Çökelez, Ekecik, Kayseri semalarında tasklarda yarışabiliriz. Kendi takımımızı kurup soğuk ve yağışlı kış günlerinde bilgisayar başında bir yandan puding yerken, bir yandan da termikte core u ortalamaya çalışabiliriz.

resize-of-shot14.jpg

Oyunda çok güzel bir eğitim bölümü var. Ben oyunu kurduktan 1-2 saat sonra termik dönmeye başlamıştım. Yani oyunu öğrenmek çok kolay. Genelde simulasyonlar çok zordur, elli bin tane prosedür, komut, klavye kombinasyonu vardır ama bu oyun gerçekten kolay. Eğitimde sadece termik dönme eğitimi yok. İsterseniz acro da yapabiliyorsunuz. Stall, spin, stall turn, tail slide, spiral, loop ve hatta SAT bile yapabiliyorsunuz (yok daha neler, SAT yok tabi ki:) ) Planöre ayarlar yapabiliyorsunuz, balast aldığınızda polar curve ünüz sağa aşağı kayıyor vs vs. Hava durumunu değiştirebiliyorsunuz. Termiklerin genişliğini, sıklığını, bulut tavanını, türbülası vs herşeyi ayarlayarak atmosferi istediğiniz gibi şekillendirebiliyorsunuz.

egitim.jpg

plane.jpg

polar-curve.jpg

Epey uzun yazı oldu. Bence doğrudan www.condorsoaring.com adresine gidip ordaki videoları, ss ler, forumları kurcalayın. Çok detaylı bilgi var orda. Oyun 40 yuroya filan satılıyor olsa gerek. Ama emin olun parasını sonuna kadar hak ediyor. Ben online yarışma ve uçma zevkini bu kadar yaşadığım başka oyun görmedim. Eğer condoru öğrenmek konusunda yardım isteyen olursa benimle irtibat kurabilir. Zaten kendi başınıza da en fazla 1-2 saatinizi alacağını göreceksiniz. Bilgisayar haricinde gereken tek donanım force feedback özelliği olan bir joystick (Hayır klavye ile olmaz, deneyenler var, değil termik dönmek, tow bile yapamadan planörünüzü parçalarsınız). Force feedback olmayan bir joystick de işinizi görür ama uçuş hissi için force feedback şart derim. Kulaklık mikrofon olursa da bi yandan uçarken bi yandan da konuşarak geyik yapılabilir.

resize-of-shot16.jpg

resize-of-shot20.jpg

Kesinlikle termik uçmayı seven herkese tavsiye ederim. Uçuş olmayan günlerde bizi online ortamda bir araya getirecek bir oyun Condor. Sanal gökyüzünde termiklerde görüşmek üzere…

Salih Tural