18 Mart 2009

Google Maps Lattitude

ile Levent Topçu

Selamlar,

Turkcell’in servisi yanında, hepimizin uçarken kullanmamızda son derece faydalı olacağını düşündüğüm bir servis daha var.

Öncelikle bir google (gmail) hesabı ediniyorsunuz, daha sonra yeni nesil (symbian, windows mobile) bi cep telefonunuz varsa bu telefondan m.google.com adresine, ya da google mobile sayfasına gidiyorsunuz, buradan “maps” uygulamasını indirip çalıştırıyorsunuz.

Programın menülerinde “Lattitude” diye bir opsiyon var, buna katılmanız gerekiyor, size google hesabınızın şifresini filan soracak.
Giriş yaptıktan sonra sizin bir arkadaşınızı veya bir arkadaşınızın sizi “lattitude”e eklemesi gerekiyor, ondan sonra telefonunuzda bu uygulama açık olduğu sürece birbirinizi harita üzerinde takip edebiliyorsunuz, biz test ettik onayladık :)

Konum bilgisinin güncellenmesi 1-10 dakika sürebiliyor, ve tabii ki gsm şebekesinin kapsama alanında olmanız gerekiyor.
Ayrıca haritayı sürekli on-line yüklediği için GPRS bağlantısı da gerekiyor ve haritada çok gezinirseniz şebekenize bağlı olarak faturanız kabarabilir, zaten bu uygulamanın tek dezavantajı da bu. Benim görebildiğim kadarıyla uygulamayı kapatsanız da sadece konum bilgisini bildirme seçeneği var, bu durumda harita indirmeyeceği için maliyetler de minimuma inecektir.
Program esas olarak konum bilgisini gsm baz istasyonlarından alıyor, ancak telefonunuzda gps varsa onu da kullanabiliyor. Tabii ki gps’li telefonlarda konum bilgisi çok daha hassas oluyor.

Arkadaşlarınızın konum bilgisini internet üzerinden de takip edebiliyorsunuz, google hesabınıza girip lattitude sayfasına girin, herkesin konumunu görün :)

Yarışmalarda ya da XC uçuşlarında yerdeki bir kişi herkesi arkadaş listesine ekler ve internetten herkesi takip eder, abuk bi yerlere inen, düşen kalan olursa son pozisyonu biliniyor olur, indiği yerde cebi çekmiyor olsa dahi, havadayken illa ki çekeceğini varsayarsak, patladığı yere çok yakın bir koordinat elde etmek mümkün olur.

Tabii ki bu bilgi sadece yerdeki bir kişiye kısıtlı değil, istediğiniz zaman cep telefonunuzdan uygulamayı çalıştırıp arkadaşlarınızın en son konumlarını alabiliyorsunuz.

Bu uygulamayı hepimizin kullanmasında fayda görüyorum, şimdiden uygulamayı başlatıp testlerini yapalım aramızda.
Beni hemen ekleyebilirsiniz:
hakcalar(at)gmail.com

Hakan