Merhaba,

Kazayı kısaca anlatmak istiyorum. Ama uzun oldu kusura bakmayın..

Olay günü; 17 Temmuz Cumartesi
Yer : Doğançayır
Saat : 13h30 sıraları
Kanat : Axis Vega 3 Medium (80-105)
Harness : Gin Genie 4
Kilo : Pilot ağırlığı 80 kg, harness+cockpit 25 kg
Giysi : Tulum , uçuş ayakkabısı, eldiven

Salih ve Semih’in remiğe kalkıp hemen yükselmelerinden sonra iyi bir termik ile yükselmeyi bekledim. Kuzey rüzgarının kalkış sonrası bizi havada tutacağını söylemek zordu. Biraz fazla bekledikten sonra gelen hafif bir termiğe kalkış yaptım. Öncesinde ise soldakı Doğançayır köyü üzerinde Ziya’nın tırmalarcasına döndüğünü arasıra görebiliyordum. Ama çok alçakta idi ve patladığını tahmin etmeye başlamıştım. Hafif bir termiğe kalktım ama yazık ki havanın beni fazla taşımadığını gördüm. Sola, köy üzerine doğru hem termikte yükselmeyi hemde tutunulamazsa inişe uygun bir alan üzerinde irtifamı korumaya çalışma düşüncesi ile yöneldim. Köy ile tepe arasındaki sınır üzerinde hafif termikler bei az biraz havada tutuyor ama sadece çöküşü geciktiriyordu. Bir miktar döndüm ama tepe iritifasına bile ulaşamadığımı görünce inmeye karar verdim. Köy ile tepe arasında bir su kanalı ve kanal ile tepe arasında da yerde Nihat’ı gördüm. Köy sağımda olmak(Güney-Güney Batı) üzere ilerlerken aşağıdaki Nihat’a yer rüzgarının yönünü sordum. Sıfır ama yinede Kuzey’e doğru insen iyi olur dedi. Ben de aynı şekilde düşünüyordum. tam ters yöne doğru dönerek inişe hazırlandım. yerden 5-6 metre yüksekte harness’ten çıktım. Sanıyorum 2-3 metre kala arkamdan hızlanan bir şekilde itildiğini hemde tepeye doğru(sağa) döndürüldüğümü farkettim. Tepki verecek zamanım hemen hiç olmadı. Sağ ayağımın içi ile burkularak yere çarptım. Yerde kendimi çözmeye çalışırken Nihat’a uygun ise gelmesini istedim. Burkulma kesin var ama kırık konusunda bilemiyordum.

Sonra Eskişehir devlet hastahanesinde ortopedist olmayanların baktıkları röntgende bizlerin bile farkettiği kırık belirdi. Sonrasında ise Pazartesi çekilen tomografi de bilekte 3 parçalı kırık ile ameliyat , bilekte 5 tane vida, evde yatak….

Doktor sadece alçı ile tedaviden daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme olacağını söylediği ameliyatın başarılı geçtiğini, eklemdeki dağılmayı güzelce toparladığını belirtti. 4 hafta sonra alçı alınacak, 6 hafta sonra ayağımın üğzerine basabileceğim, 6 ay sonra da vidalar alınacak.

Az önce Nihat’ı da bu rapor ile ilgili yorumlarını anlatması için aradım ama telefonu cevap vermedi. Umarım bu yazıyı okur , eklemelerini yapar.

Vega 3 , Vega 2 ye göre biraz daha frenleri sert ama performansı daha iyi olan bir kanat. Harness’ten çıktıktan sonra iniş için tam full fren koyacakken rüzgarın beni sağa ve yere doğru savurması tek ayak üzerine yere çarpmama neden oldu. Ayakta kalma isteği(tepkisi) sanıyorum. Frenleri tamamen çekemediğimi hatırlıyorum. İniş patterninin tümünde hata yaptığımı sanmıyorum. Yine de dışarıdan bakan birinin yorumu daha rasyonel olacak.

İyi/güvenli uçuşlar
Avni